tirsdag 22. oktober 2013

Samer

Litt om samer:

Samene er et urfolk som har bosatt seg i områder i Norge, Sverige, Finland og Russland

I Norge bor det samer over hele verden, men de mest samiske bebodde områdene finnes nord for Saltfjellet. Samene i Norge snakker tre forskjellige varianter av det samiske språket. Disse variantene er nordsamisk, julesamisk og sørsamisk.
                                                         

 Her ligger Saltfjellet

Det blir ikke gjort noen offisiell registrering av hvem som har samisk bakgrunn eller identitet. Dette gjør det vanskeligere for å finne ut nøyaktig hvor mange samer det finnes. Det er vanlig å si at det finnes mellom 50 000 og 80 000 samer totalt.

- Norge er det landet som har den største samiske befolkningen, anslagsvis rundt 40 000 samer.
- I Sverige bor det cirka 17 000 samer.
- I Finland bor det cirka 7 500 samer.
- I Russland bor det cirka 2 000 samer.

             Det samiske flagget. Ringen symboliserer sola (rød) og månen (blå)

Sápmi er det nordsamiske språkets navn på samenes historiske bosetningsområde. På søsamisk kalles det Saepmie og på lulesamisk Sábme. Området har også historisk blitt kalt for Lappland. Dette området har ingen formelle grenser, men det er vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelagsfylkene og noen områder direkte sør for Trøndelag.

Navnet kommer av samenes egen benevnelse på seg selv, sámit eller sápmelaččat. I Norge ble de tidligere kalt "lapper" eller "finner", slik som "lappar" i Sverige og "lappalaiset" i Finland. Nå holder betegnelsen sami også på å innarbeides internasjonalt, f. eks. i toneangivende oppslagsverk og i det verdensomspennende urfolksarbeidet som samene deltar aktivt i.


                                                           Det norske sametinget
                                     







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar