mandag 28. oktober 2013

Samisk Kultur

Samene bor i fire land, Norge, Sverige, Finland og Russland. Man regner med at det bor mellom 50 000 og 80 000 samer i de fire landene, hvor omtrent halvparten lever i Norge. Under halvparten av disse samene igjen snakker samisk.

Språket




Samene snakker et språk som inngår i den uralske språkgruppa, sammen med språk som finsk, estisk og ungarsk. Norsk og øvrige indoeuropeiske språk er derimot ikke beslektet med samisk.


Språkene




Det snakkes 9 ulike men nærbeslektede samiske språk i det samiske området. I dag er tre av disse levende i Nord- Norge. Samer fra lengst sør i Nord- Norge kan snakke med sine nærmeste samiske naboer i Sverige, men kan ikke kommunisere med samene lengst nord i Nord- Norge. Dialektgrensene følger ikke språkgrensene, de fleste dialektene snakkes i flere land. Samisk språk er i dag majoritetsspråket i indre deler av Finnmark, og brukes også i mindre samfunn over det meste av Nord- Norge, samt i noen av miljøene i de nordligste byene i Norge.


Kart over de ulike språkene

Joik




Den samiske kulturen har mange enestående uttrykk. Joiken er en av de eldste sangtradisjonene i Europa. En joik tilegnes en person, et dyr eller et sted, og harmoniene gjengir egenskapene til det man synger om.


                                            3 samer utfører en Joik under en festival

Reindriftssamer, sjøsamer, elvesamer




Rundt 2600 samer i Norge lever av drift av rein, og størstedelen av Nord- Norges areaø brukes faktisk til reindrift. Tradisjonelt har de fleste samene levd av fiske, fedrift og jakt, langs kysten, i fjordene og langs de store elvene i innlandet. I dag bor en stor del av samene utenfor de tradisjonelle samiske områdene, og har flyttet til byene i Nord-Norge eller til Oslo-området. Enda flere bor ennå i de tradisjonelle samiske bosettingsområdene, men livnærer seg innen moderne service, industri, reiseliv 


Duodji


Koftene, samedraktene, er en annen ubrutt, levende tradisjon. I motsetning til hos bunadpolitiet går det fint an å lage sin egen vri, og koftene endrer seg med moteretningene. Duodji er det samiske ordet for håndverk, og mange håndverkstradisjoner som tinnbroderi, perlebroderi, veving av skobånd, koftesøm, treskjæring og knivsmiing holdes i hevd. Skaller fylt med sennegress holder deg varmere på beina enn siste skrik i overlevelsesutstyr, og er flittig i bruk når temperaturen faller under 40 minusgrader.
                                   Duodji. Et par votter, to hatter, en ryggsekk, kniv og slire

Politisk status


Sametinget er samenes folkevalgte organ i Norge, og har stor autoritet i spørsmål om kultur, kulturarv, reindrift og undervisning, og øker sin innflytelse innen økonomi og næringspolitikk. Samisk språk brukes av 9 kommuner, 2 fylker og en rekke statlige organer. Språket er offisielt i Norge, men ikke likestilt med norsk. Tidligere eide samene land og vann i fellesskap, og det kom staten Norge til å anse som statlig grunn. I dag anser imidlertid Norge land og vann i Finnmark som tilhørende befolkningen i Finnmark. Liknende overføringer er foreslått for store områder i resten av Nord-Norge.

Same i det 21. århundre


I det 21. århundret møter samisk kultur den moderne verden på en ny måte. Ingen samer lever i dag et fullt ut tradisjonelt liv, og mange samers hverdag fremstår som svært moderne. Samtidig er interessen for joik, duoddji og for selve språket sterkt økende. Tradisjonell joik blander seg med moderne rytmer. Det samiske nasjonalteatret Beaivas, en rik produksjon av litteratur, samisk presse og kringkasting tar alle i bruk samisk språk i nye fora.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar